Un altre cantar

El dia després del meu aniversari, la bruixa de la meva parella aconsegueix reunir a casa seva, en una festa sorpresa una trentena de persones. N’hi ha de moltes bandes. I amb aquestes, que un d’ells, que es dedica a això de la música, em deixa anar una reflexió que se’m queda gravada al cap durant dies:

– T’hi has fixat? Tots els grups de pop-rock que canten en anglès que escoltem ara canten molt i molt bé. Pràcticament tots! En canvi, aquí… no ho entenc. Per què la gent que canta en català no canta així?

-Si? Tant?- que li responc.

-Fixa-t’hi que cantar, el que se’n diu cantar bé, canten més bé les noies… i tios que cantin bé, tirant a pocs. I en castellà igual. Molta actitud a l’escenari, potser tenen molta personalitat cantant però… però la veu, què vols que et digui?

I després, va un servidor i s’hi fixa. I l’amic aquest resulta que té raó.

Dies abans i després he anat a concerts i fent memòria o tenint-ho en compte, m’adono que no hi ha una exigència pel domini de l’instrument que és la veu.

La veu és un instrument molt complicat de dominar. Si ets a un escenari, toques una guitarra i saps que toca tocar un La amb la guitarra, posa els tres dits com els has de posar, que el La sonarà. Això sí, primer has de tenir afinada la guitarra. Entrar a temps ja és una qüestió de sentit del ritme, no pas de tècnica.

Aquest amic, quan em parla de la gent aquesta que canta en anglès, em diu uns quants noms, com ara Arcade Fire o My Morning Jacket, però no para de parlar-me dels Band Of Horses… I va un servidor, que és una mica poca-pena i no els havia escoltat, i s’hi posa. I Déu n’hi dó.

I és que l’amic té molta raó. Aquests barbuts de Seattle anomenats Band of Horses, després de fer de teloners d’Iron & Wine, van fitxar pel mític segell de l’estat de Washington Sub Pop (Nirvana, Sonic Youth,…), i amb el temps han tret tres àlbums, l’últim del 2010 i que ha tingut força volada.

Total, que després de la recomanació, el dia següent em poso a buscar legalment a la xarxa i em trobo aquesta meravella. No és només la cançó, que ho és. És que dóna tota la raó a l’amic que es dedica a això de la música. Pareu -no només- l’orella:


I de què el “no només l’orella”? No pels tatuatges o les dents mal posades -que Déu n’hi doret, també- sinó també per fer el que fa, i el com ho fa.

Si us heu posat mai davant d’un micro per cantar sabreu que s’ha de cantar DAVANT del micro. El barbut de la guitarra i que fa la primera veu ja ho fa això. El tema és el baixet de l’esquerra, que ben bé a mig metre del micròfon, el tros d’animal es casca una segona veu per treure’s el barret.

Durant el vídeo, veus moments entranyables entre els barbuts i la seva mirada de complicitat, i en referència al cantar i al domini de l’instrument que és la veu… un contrapicat que els agafa als dos i que permet veure la distància que hi ha entre el barbut petit i el micròfon.

D’acord que hi ha un moment que mig grinyola… però jo li ho perdono. I més essent un directe.

* * *

En fi, que el senyors Pla (el Mazoni i l’Albert), Carabén, Gisbert, de les Arts, Font, i fins i tot s’hi me’l feu anomenar, Quintana tenen veus personals -o no tant-, dominen més o menys l’escenari, tenen accents que ens fan gràcia, una lírica alegre-trista-bona-dolenta-plana-profunda o derivats… però no dominen l’instrument que és la veu.

Diu aquest amic que es dedica a la música que quan a Catalunya van “repartir la veu”, una meitat li van donar a Ramon Rodríguez i l’altra a Enric Montefusco. Jo a aquests dos, hi afegiria en Colomo, el Sr. Eril, el Sr. Espaldamaceta (una veu, que quan és greu, és espectacular), el Fer Acosta, el Pau Vallvé… i l’amic que es dedica a la música.

Amb les noies no m’hi fico, perquè sovint és l’únic argument que tenen per justificar que els facin prou cas (per aquí em caurà algun pal?).

* * *

La veu es té o no es té. I si es té s’ha d’aprendre a dominar per fer-la servir bé. Que es donin aquests dos factors ja és, pràcticament, un miracle. Això aquí. Perquè si heu vist el vídeo que hi ha més amunt veureu que a altres llocs no. És el que es demanda, el que en certa manera és exigible a qualsevol músic.

Si toques un instrument, fes-ho bé. Sinó, calla… o complementa-ho amb alguna cosa. Digues-li actitud, o el que sigui. Però no crec que ens haguem de resignar (només) a gent que no canta prou bé. Potser hauriem de donar una mica més de valor als que sí que ho fan bé, encara que no tinguin la «solera» que tenen d’altres.

Però això ja és «un altre cantar», oi?


I només per tancar la paradeta, i perquè de tant en tant convé “darse un gusto manolo” amb això de la veu aquí us deixo…

… una fruita estranya… 

… en un cafè de bagdad.


Band of Horses tenen web, facebook, twitter, la música penjada a Spotify i en venda a l’iTunes Store.Gaudiu de la música, que -independentment de si canta bé o no- ella no es queixa mai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


10 Comments

Deja un comentario