L’humor es queda encara més en Minoria

Avui he sentit una de les notícies més tristes que podia donar la ràdio, a part de que ETA es carregui individus o… qualsevol cosa denostable com aquesta, i és que s’acaba un dels programes que més han fet per la ràdio en català durant la última dècada: el Minoria Absoluta.

Juntament amb Antonis Bassas -un dels millors periodistes radiofònics que ha sentit aquest país, amb una cultura, saber estar, capacitat de moderar i d’entrevistar difícil d’equiparar amb altres professionals actuals-, Matins i les mares que els va parir -que van aconseguir recuperar la franja d’oients joves que escoltaven i escolten ràdio en català a partir de les sis del matí-, o Alberts Puigs -la millor ràdio musical d’aquest país, sense cap mena de dubte-,… cadascú en la seva franja, estil i gènere han donat un nou impuls a la ràdio en català que ha acabat amb Rac1 agafant el relleu de Catalunya Ràdio.

S’acaba el Minoria Absoluta.

Des d’aquells temps llunyans del Pasta Gansa d’un llavors anomenat Mikimoto (avui, l’empresari Miquel Calçada), la franja del migdia no gaudia d’un programa d’humor intel·ligent. Fer notar especialment l’intel·ligent.

El que després s’ha convertit en Polònia, va néixer com un programa setmanal. Però si d’alguna cosa es pot vanagloriar aquest país és de l’autoparòdia. És per això que es va convertir en un programa diari, que arribava a les dues hores i que des de l’esclat del Polònia -que requeria més atenció de l’equip format per Toni Soler, Queco Novell i Manel Lucas-, es va convertir en programa d’una hora, deixant pas a «La Segona Hora del Minoria Absoluta», un programa que ha donat molt més del que prometia en un inici.

Alguna cosa passa quan el millor programa de sàtira política i d’humor que es fa en català anuncia que plega. El que vindrà, ja ho veurem… és veritat que sempre ho veurem aquells que erem addictes a la tríada Soler-Novell-Lucas i els seus col·laboradors, però se li hauria de donar un vot de confiança al senyor Eugeni Sallent, que ha aconseguit fer d’una ràdio menor, amb els diners de ca’n Godó, l’emissora líder a Catalunya en detriment de la sempiterna i ara una mica moribunda ràdio pública catalana.

Tot el respecte per ella. Sense Catalunya Ràdio no hi hauria hagut Rac1, ja que la meitat de la plantilla de la privada s’ha alimentat de la «pedrera» de la pública: Basté, Clapés, Rafael de Ribot, Jordi Beltran, col·laboradors, Margarit,… fins i tot el pesat del Sebastià d’Arbó (el que fa programes de misteris i esoterisme, etc.).
De fet, mirant la graella de Rac1, de sis del matí fins a les dotze de la nit, només el Minoria Absoluta, els informatius i la megadedicació als esports -«100 metres», «Primer toc» i després el «Tu Diràs» (hereu del «No ho diguis a ningú» del Basté a Catalunya Ràdio)-… tot ve de Catalunya Ràdio.

En fi, ens deixa el Minoria Absoluta el 24 de juliol. Els que l’hem escoltat amb fruició durant temps i temps, i ens hem maleït els òssos per no poder-ho fer perquè treballavem i estudiavem, serà una gràn pèrdua.

A veure què posen en el seu lloc, tenint en compte l’altíssim llistó que deixen.

Finalment, fer una menció especial a un individu anomenat Víctor Ollé. Aquest li sonarà a molt poca gent, però és un individu que se sap 40.000 xerrades de Jordi Pujol de memòria. Bàsicament perquè el President Pujol ha estat el quart membre que ha acompanyat des dels seus inicis a aquesta tríada Soler-Novell-Lucas.
Sembla mentida que només tirant talls de veu, Victor Ollé hagi aconseguit crear una personalitat paral·lela d’un individu cabdal en la història política i en l’imaginari col·lectiu català i espanyol com és Jordi Pujol.

Sentir el President dir (en una ràfaga de talls de veu) que se n’havia anat «a Lloret»-«amb unes brasileres»-«d’esquerres»-«a fer unes guarreries»-«amb en Felipe»-«Canalones»… ha estat impagable.

Esperem que la ràdio en català sigui capaç de trobar un digne substitut a un programa que per molts, i per la salut d’aquesta ràdio en català, ha estat durant anys imprescindible.

Aquí us deixo el programa d’avui, el dia en que han anunciat la fi del Minoria Absoluta. Disfruteu també del «No m’ha agradat-No m’ha agradat» de l’Òscar Andreu i l’Òscar Dalmau i el seu «El català incorrecte, passa’l», una de les perles d’aquest programa.

Primer hi ha l’informatiu i després ve la festa…

… i visca la ràdio.

Minoria Absoluta – 2009-06-25

Maleïda televisió…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


8 comentarios

    Warning: call_user_func() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'paragrams_comments' not found or invalid function name in /usr/home/martibou.cat/web/wp-includes/class-walker-comment.php on line 179 Warning: call_user_func() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'paragrams_comments' not found or invalid function name in /usr/home/martibou.cat/web/wp-includes/class-walker-comment.php on line 179 Warning: call_user_func() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'paragrams_comments' not found or invalid function name in /usr/home/martibou.cat/web/wp-includes/class-walker-comment.php on line 179 Warning: call_user_func() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'paragrams_comments' not found or invalid function name in /usr/home/martibou.cat/web/wp-includes/class-walker-comment.php on line 179 Warning: call_user_func() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'paragrams_comments' not found or invalid function name in /usr/home/martibou.cat/web/wp-includes/class-walker-comment.php on line 179 Warning: call_user_func() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'paragrams_comments' not found or invalid function name in /usr/home/martibou.cat/web/wp-includes/class-walker-comment.php on line 179 Warning: call_user_func() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'paragrams_comments' not found or invalid function name in /usr/home/martibou.cat/web/wp-includes/class-walker-comment.php on line 179 Warning: call_user_func() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'paragrams_comments' not found or invalid function name in /usr/home/martibou.cat/web/wp-includes/class-walker-comment.php on line 179

Deja un comentario