Imprudència gràfica. Temeritat a les portades


I vosaltres amb qui us quedeu?

Estant a la facultat recordo hi havia dies en què les desgràcies donaven peu a l’educació. Van ser dies com l’11-S, l’11-M, etc. els que van permetre que els professors ens parléssin d’una cosa que tothom s’apunta a comentar en moments com el de Castelldefels, com és el tractament periodístic i la gestió informativa de les desgràcies, morts, i desastres, als mitjans de comunicació amb un sentit ètic i alhora estètic.

L’examinar el comportament dels periodistes i els mitjans de comunicació amb la desgràcia, la mort, la tragèdia arriba a un punt d’esport anomenat «a veure qui té més sentit ètic en el tractament informatiu» per part dels propis periodistes i també dels qui viuen fora d’aquest àmbit.

Apuntem-nos-hi doncs. El que passa és que són aquests moments quan els qui més reben són els fotògrafs perquè ho han «d’imatjar» tot, però són els directors dels diaris, els qui tanquen edicions, els directors d’art… els qui decideixen.

Així doncs, si la imprudència i la temeritat és l’adjectiu generalitzat al titular del dia després de la tragèdia, cal tornar a mostrar les bosses que tapen un cadàver? Jo crec que no. Cal documentar-ho gràficament? Jo crec que sí que cal fer-ho. Però amb prudència, i no amb temeritat.

És per això que em quedo amb la portada de La Vanguardia. Tothom sap què ha passat. Tothom sap quin aspecte ha tingut. Els diaris, avui en dia, ja ens han d’ensenyar el que no pot ensenyar la televisió. I no és la sang, sinó l’ambient i el sentir al lloc on passen les coses. I ho han de fer amb una sola imatge.

És per això que em quedo amb la portada de La Vanguardia.

I vosaltres amb qui us quedeu?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


5 Comments

Deja un comentario